Tradycje kulinarne regionu

Roztocze słynie z potraw na bazie kaszy gryczanej. Jednym z najbardziej rozpoznawalnych tradycyjnych wyrobów kulinarnych wykorzystujących ten składnik jest Piróg Biłgorajski, zwany też krupniakiem. Poza kaszą, łączy ziemniaki, twaróg, jajka i śmietanę. Przygotowuje się go na dwa sposoby: w cieście drożdżowym lub bez. Innym przykładem są gołąbki z kaszą gryczaną, nazywane na Roztoczu leniuszkami lub łupciami. Owinięte w liście kiszonej kapusty mają w środku ziemniaki i kaszę, a podaje się je z sosem grzybowym lub cebulką usmażoną na oleju. Tradycyjne gołąbki można zjeść w Zagrodzie Guciów – znanym na Roztoczu skansenie i gospodarstwie agroturystycznym.

Jednym z najbardziej znanych roztoczańskich produktów jest Świąteczny Olej Roztoczański. Wytwarzany z nasion rzepaku, ma złocistą lub lekko brązową barwę, intensywny, roślinny smak oraz konsystencję bardziej gęstą od pozostałych olejów. Wytwarzany na Roztoczu tradycyjnymi sposobami, na drewnianych olejarniach z napędem ręcznym. Jest wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Roztocze bogate jest także w około dwustuletnie tradycje pszczelarskie. W Tomaszowie Lubelskim działa Roztoczański Związek Pszczelarzy – najstarsze w Polsce zrzeszenie producentów miodu. Najpopularniejszymi odmianami miodów na tych terenach są: rzepakowy, gryczany, wielokwiatowy, lipowy, spadziowy oraz fasolowy.
Ten ostatni wytwarzany jest z nektaru kwiatów fasoli tyczkowej Piękny Jaś, uprawianej masowo w okolicach Radecznicy, Szczebrzeszyna, Kawęczyna czy Gorajca. Z tego względu fasola jest ponadto częstym składnikiem lokalnej kuchni.

Bogate tradycje kulinarne na Roztoczu podtrzymywane są przez okoliczne Koła Gospodyń Wiejskich, których w tym regionie jest ponad trzydzieści. Spotykają się w Regionalnej Izbie Pamięci pielęgnując i urozmaicając przepisy obecne w ich rodzinach od pokoleń. Jak co roku podczas festiwalu można spróbować różnych tradycyjnych produktów i potraw przygotowanych we współpracy z jednym z lokalnych Kół.